Darwin Earthquest

Comprensió Observació Orientació Argumentació

Etapes d'Orientació
Etapa 1: Estret de Plymouth, Anglaterra   |   CONTINGUT: El Beagle, el vaixell de Darwin   |   EINES 2.0: Simulador de vol de Google Earth
Etapa 6: Maldonado, Montevideo   |   CONTINGUT:  Sons dels animals  |   EINES 2.0: Geolocalització de sons
Etapa 7: Bahía Blanca   |   CONTINGUT: Teoria de Malthus, extinció   |   EINES 2.0: Miniquest, Línia del temps
Etapa 9: Talcahuano, Xile   |   CONTINGUT: Terratrèmols   |   EINES 2.0: Miniquest
Etapa 11: Santiago, Xile   |   CONTINGUT: Arquitectura   |   EINES 2.0: Google Earth
Etapa 14: Islas Galápagos   |   CONTINGUT: Especiació, adaptació al medi, selecció natural   |   EINES 2.0: Miniquest
Etapa 15: Tahití   |   CONTINGUT: Vents   |   EINES 2.0: Georeferenciació d’imatges
Etapa18: Illes Cocos   |   CONTINGUT: Catastrofisme i creacionsime vc evolucionisme, proves de l'evolució   |   EINES 2.0: Miniquest, Línia del temps
Etapa 20: Anglaterra   |   CONTINGUT: Unitats de mesura   |   EINES 2.0: Google Earth

Etapa 1: Estret de Plymouth, Anglaterra
Vols conèixer el lloc on va començar Darwin el seu llarg viatge amb el Beagle?
Et convidem a pilotar un avió sobre l’estret de Plymouth

Fragment del Diari de Darwin

Després d'haver hagut de retrocedir dues vegades a causa de fortes  tempestes del sud-est, el Beagle, un bergantí de 10 canons, sota el comandament del capità Fitz Roy, de la Marina Reial anglesa, va salpar de Devonport el 27 d'abril de 1831. L'objecte de l'expedició era completar els treballs d'hidrografia de la Patagònia i la Terra del Foc, començats, sota la direcció del King, de 1826 a 1830.
Capítol I. Pàgina 3

Proposta a l'alumnat

1. Identifica Devonport a Google Earth i respon correctament a la pregunta: Pots dir quin és l'esport que es practica en el camp d'esports del Plymouth Albion R.F.C.

2. Activa el simulador de vol del programa Google Earth. Ves a l’aeroport de Heathrow, a Londres. Fes un vol per conèixer el país on ha nascut en Darwin i sobrevola l'estret de Plymouth.
Tutorial del simulador de vol

3. En aquests enllaços pots veure quina va ser la ruta, com era el vaixell en que va navegar en Darwin, com es vivia en aquella època.
http://www.nhm.ac.uk/nature-online/science-of-natural-history/expeditions-collecting/beagle-voyage/
http://www.centronaval.org.ar/boletin/bcn/BCN813/813toscano.pdf
http://www.nhm.ac.uk/education/online-resources/webquests/webquest.php?webquest_id=1&partner_id=hist
(accedir a la tasca 2).

tornar

Etapa 6: Maldonado, Montevideo
Quin so fa el “tucutuco”?
Si Darwin hagués tingut accés a una eina com la que faràs servir, ara el podries escoltar.
Perquè no quedi cap so per enregistrar, et proposem que en gravis un.

Fragment del Diari de Darwin

El tucutuco (Ctenomys brasiliensis) és un curiós animaló que podem descriure amb molt poques paraules: un rosegador que té els costums del talp. Molt abundant en algunes parts del país, no per això deixa de ser difícil adquirir-lo; ja que mai surt, segons crec, de sota terra. Deixa a l'extrem superior del seu forat un pilonet de terra, igual que fa el talp; només que aquest piló és més petit. Aquests animals minen tan completament espais enormes, que en passar per sobre de les seves galeries, els cavalls, s'enfonsen sovint fins als ‘corvejones'. Fins a cert punt, els tucutucos semblen viure en societat; l'home que em va donar els meus exemplars n'havia atrapat sis de cop, i em va dir que era força comú agafar-ne molts de junts. No es mouen durant la nit; s'alimenten principalment amb les arrels de les plantes, i per trobar-los fan galeries immenses. A tot arreu es coneix aquest animal, per un soroll molt particular que fa sota terra. La persona que per primer cop sent aquest soroll es queda molt sorpresa: no és fàcil dir d'on ve, i és impossible suposar que el causa. Aquest soroll consisteix en un gruny nasal curt però no molt fort, repetit ràpidament quatre vegades en el mateix to; s'ha donat a aquest animal el nom de tucutucom per imitar el so que produeix. Allà on abunda aquest animal se'l pot sentir a qualsevol hora del dia, i sovint, exactament a sota del lloc on ens trobem. En una sala els tucutucos es mouen a poc a poc i amb pesadesa, la qual cosa sembla dependre de l'acció de les seves potes del darrere; els és impossible saltar a la més petita altura vertical, per la mancança de cert lligament de la cuixa. No intenten escapar-se; quan estan enfurismats o s'espanten, deixen sentir el tucutuco. Vaig conservar-ne alguns de vius i la majoria es van domesticar perfectament des del primer dia, sense tractar d'escapar-se ni de mossegar; d'altres van seguir sent esquerps una mica més de temps.
Capítol III. Pàgina 62

Proposta a l'alumnat

1. Grava el so d’un animal que tinguis a l’abast i crea un podcast.
2. Entra al web de Woices. Localitza el lloc de la teva gravació i puja l’arxiu en format mp3.
3. Entre les etiquetes, no t’oblidis de posar-hi earthquestdarwin per tal que tots els participants d’aquesta prova puguin sentir els diferents sons d’animals que s’han creat.

tornar

Etapa 7: Bahía Blanca
Quan Darwin va arribar a Bahía Blanca va trobar molts fòssils, entre ells el Megatherium, gairebé com els de les pel·lícules de Juràssic Park. Vols saber-ne més sobre animals ja extingits?

Fragment del Diari de Darwin
A Punta Alta tenim una secció d'un d'aquests petits plans formats últimament, la qual és molt interessant pel nombre i caràcter extraordinari de les restes de gegantins animals terrestres sepultats que hi ha. Han estat molt ben descrits pel professor Owen en la Zoologia del viatge del «Beagle » 45 i han sigut dipositats en el Col·legi de Cirurgians. Aquí em limitaré a presentar indicacions generals sobre la seva natura.
1.° Diverses parts de tres caps i uns altres ossos del Megatherium, les seves enormes dimensions ja les expressa el nom que té.


Capítol V. Pàgina 100-101.

Orientació

A Argentina hi ha un jaciment paleontològic situat a prop de la ciutat de Neuquén, anomenat La Formació Anacleto. Aquí han estat descrits molts fòssils, especialment de dinosaures . Les petjades d' au més antigues conegudes a Amèrica del Sud també foren descobertes a la Formació Anacleto.

Formación Anacleto
Jaciments paleontològics del món
The Paleobiology Database

tornar

Etapa 9: Talcahuano, Xile

Arribem a Talcahuano, terra de volcans i terratrèmols.
Poc es podia imaginar en Darwin la relació que hi havia entre aquests dos fenòmens. Camina sobre el límit de les plaques per descobrir els efectes del seu moviment.

Fragment del Diari de Darwin
Al dia següent vaig desembarcar a Talcahuano, i després vaig anar a cavall a Concepción. Ambdues ciutats presentaven l'aspecte més espantós i a la vegada l'espectacle més interessant que mai a la vida he vist. El fet que les hagués conegut abans de la catàstrofe em feia sentir-se profundament commogut, perquè les ruïnes
estaven tan entremesclades les unes amb unes altres i tota l'escena tenia tan poques aparences de lloc habitable, que amb prou feines m'era possible imaginar com era abans. El terratrèmol va començar a dos quarts de dotze del matí. Si hagués ocorregut a mitja nit hauria mort un nombre més gran d'habitants, enlloc del centenar que van morir perquè en aquesta província n'hi viuen molts milers. Amb tot, l'única cosa que els va salvar va ser el costum tradicional de sortir corrent de les cases al sentir la primera sotragada del terra.

Capítol XIV. Pàgina 376.

Orientació

Quin és el riu, molt més cabalós que el riu Andalien que trobem al sud de Talcahuano?
Utilitza Google Earth per localitzar-lo.

tornar

Etapa 11: Santiago, Xile
A Santiago, Darwin s’hi està una setmana coneixent a fons la ciutat, els habitants i els seus voltants.
Aprofita i passeja’t per la ciutat sense moure’t de lloc!

Fragment del Diari de Darwin

Vaig estar, la mar de content, una setmana a Santiago. Als matins donava una volta a cavall, visitant diversos llocs de les planes i, a la tarda, menjava amb diferents mercaders anglesos, que en aquest lloc són molt hospitalaris. Fou un gran plaer la pujada a la muntanya de roca (Santa Lucía) que s'aixeca enmig de la ciutat. La vista és, sens dubte, sorprenent, i, molt peculiar. Em van informar que aquest caràcter hospitalari és comú a les ciutats de la gran plataforma mexicana. De la ciutat no hi ha res especial a explicar; no és tan bonica ni gran com Buenos Aires, però està construïda amb el mateix patró.
Capítol XII. Pàgines 326-327.

Proposta a l'alumnat

  1. Amb Google Earth situa’t a sobre de la ciutat de Santiago, al centre històric de la ciutat.
  2. Activa la capa Edificis en 3D que trobaràs al menú de l’esquerra.
  3. Localitza El Palacio de la Moneda. 
  4. Mira’t l’edifici, en tres dimensions, des de totes les perspectives. Fixa’t també en el seu estil de construcció. Observa els diferents edificis de la zona i compara els seus estils arquitectònics.

tornar

Etapa 14: Islas Galápagos
En Darwin es va sorprendre en veure grans diferències entre ocells d’una mateixa espècie. Investiga com influeix el medi en aquestes variacions.

Fragment del Diari de Darwin
Pel que fa a les aus terrestres, vaig obtenir 26 espècies, totes peculiars del grup i no trobades en cap altre lloc, amb l’excepció d'un "Dolichonyx oryzivorus" oriünd d’Amèrica del Nord (Dolichonyx oryzivorus), que es troba estès en aquest continent fins als 54è de latitud Nord i freqüenta habitualment els aiguamolls...
...El més curiós és la perfecta gradació en la mida dels becs de les diferents espècies de Geospiza, des del gran i peculiar bec-gros comú fins al del pinsà...
Capítol XVII. Pàgines 468-469.

Orientació

L’any 1973 una parella d’anglesos, en Peter i la Rosemary Grant, van estar observant la fauna de les Islas Galápagos i van descobrir una de les evidències més clares de la visió científica plantejada per primera vegada per Darwin.

Les Galápagos estan subjectes a episodis de sequera en conseqüència del fenomen del Niño: en aquests anys les úniques plantes que aconsegueixen produir llavors són les que produeixen llavors grans. Els Grant van observar que els pinsans que sobreviuen a aquestes temporades eren els de becs grans i que aquesta característica es transmet a la descendència. En canvi quan les condicions meteorològiques tornen a la normalitat i tenir un bec llarg ja no representa un avantatge, en poques generacions els pinsans recuperen la varietat de mides dels becs. El relat d'aquests descobriments excepcionalment clars i elegants  va merèixer un Premi Pulitzer.

Quines conseqüències té el fenomen del Niño a les Galápagos? Per què apareix en aquestes illes? Relaciona-ho amb la seva localització.

Enllaços:

tornar

Etapa 15: Tahití
A les Islas Galápagos hi bufaven els vents alisis.
On vius tu, també hi bufen? Creus que es coneixen amb el mateix nom?

Fragment del Diari de Darwin

20 d'octubre de 1835. Després d'haver fet l'estudi hidrogràfic de l'arxipèlag de les Galápagos, posem rumb a Tahití; començant llavors una llarga travessia de 3.200 milles (5.120 quilòmetres). Al cap d'alguns dies sortim de l'espai fosc i ennuvolat que durant l'hivern s'estén molt lluny en l'oceà, davant la costa sud-americana, es torna el temps molt bonic, i impulsats pels vents alisis constants fem de 150 a 160 milles al dia. La temperatura, en aquesta part central del Pacífic, és més alta que a la costa americana; el termòmetre es manté a la cambra, nit i dia, entre 26,6 i 28,5 graus centígrades, cosa que resulta molt agradable; tot i que amb un parell de graus més, la calor seria ja insuportable.Capítol XVIII. Pàgina 496.

Proposta a l'alumnat

  1. Coneixes la Rosa dels vents?  Com es diuen els vents al lloc on vius?
  2. Sobre la imatge de la rosa dels vents anomena i situa els vents que bufen a la teva terra. Utilitza un programa que et permeti escriure-hi els noms.
  3. Registra’t a Tagzania http://www.tagzania.com i penja la teva rosa dels vents en el lloc del mapa corresponent. Entre les etiquetes no t’oblidis de posar-hi earthquestdarwin. D’aquesta manera tothom podrà consultar els noms diferents que es donen als vents.

 

tornar

Etapa 18: Illes Cocos
Actualment les ecografies en tres dimensions (3D) ens permeten veure els embrions al detall.
Si en Darwin hagués disposat d'aquesta tecnologia, hauria plantejat la mateixa teoria de l'evolució?

Fragment del Diari de Darwin
La llista dels animals terrestres és encara més pobre que la de les plantes. Algunes illetes estan habitades per rates, importades des de l’illa Mauricio per un vaixell que va naufragar aquí. Mister Waterhouse les creu idèntiques a les d'Anglaterra, encara que són més petites i d'un color més fort.
....Una minúscula formiga bullia, a milers, per sota dels blocs trencats i secs de coral i era realment l'únic insecte abundant. Però encara que els sers orgànics terrestres escassejaven tant, els que poblaven les aigües del mar que ens envoltava eren realment infinits.
Capítol XX. Pàgines 561-562

Orientació

Les illes Cocos tenen una superfície de 14 km2 i una alçada màxima de cinc metres sobre el nivell del mar. Però aquestes característiques no són les responsables del desenvolupament dels esculls de corall a la zona.

  • Perquè Charles Darwin troba esculls de corall a les Illes Cocos? Investiga sobre els factors ambientals que són necessaris pel creixement d’aquests organismes.
  • Geolocalitza altres formacions coral·lines.

Enllaços

tornar

Etapa 20: Anglaterra
En Darwin va iniciar i finalitzar el seu llarg viatge a Anglaterra. En quines unitats de mesura creus que calculava les distàncies que recorria amb en Beagle?

Fragment del Diari de Darwin

El dia 2 d'octubre saludem les costes d'Anglaterra. A Falmouth deixo el Beagle després d'haver passat prop de cinc anys a bord d'aquesta encantadora barqueta.....
Capítol XXI. Pàgina 616.

Hi ha diverses altres fonts de delit en un llarg viatge, que són d'índole més racional. El mapa del món deixa de ser una fulla morta, i es converteix en un quadre ple de les més diverses i animades figures. Cada part adquireix les seves pròpies dimensions: els continents deixen de ser considerats com a illes, i aquestes com meres taques, atès que en realitat són més grans que molts regnes de Europa. Àfrica o Amèrica del Nord i Amèrica del Sud són noms amb què des de nens estem familiaritzats; però fins després d'haver navegat diverses setmanes durant petites parts de les seves costes no s'adquireix la plena convicció de les vastes extensions que aquests noms representen en el nostre immens globus.
Capítol XXI. Pàgina 622.

Proposta a l'alumnat

  1. Quina distància aproximada va recórrer el Beagle en la seva última etapa des de Praia, a Cap Verd, fins arribar al port de Plymouth, a Anglaterra?
  2. Utilitza a Google Earth l’eina “Regle”, opció “Camí” que et permet fer un càlcul aproximat de la distància entre el punt de sortida i arribada.
  3. Tria entre les unitats de mesura proposades la més adient per al càlcul de la distància recorreguda.

tornar

Per tipologia d'activitat
Comprensió Observació Orientació Argumentació

O per etapa del viatge
1234567891011121314151617181920