Darwin Earthquest

Comprensió Observació Orientació Argumentació

Etapes d'Observació
Etapa 2: Arxipèlag de Madeira   |   CONTINGUT: Aparells de navegació   |   EINES 2.0: Wiki
Etapa 5: Rio de Janeiro, Brasil   |   CONTINGUT:  Adaptació al medi  |   EINES 2.0: Àlbum en línia d'imatges
Etapa 7: Bahía Blanca   |   CONTINGUT: Teoria de Malthus, extinció   |   EINES 2.0: Miniquest, Línia del temps
Etapa 8: Bahía Buen Suceso, Terra del Foc   |   CONTINGUT: Glaceres   |   EINES 2.0: Marcador social
Etapa 9: Talcahuano, Xile   |   CONTINGUT: Terratrèmols   |   EINES 2.0: Miniquest
Etapa 10: Valparaíso   |   CONTINGUT: Urbanisme   |   EINES 2.0: Geolocalització d’imatges
Etapa 12: Els Andes, Xile   |   CONTINGUT: Fòssils   |   EINES 2.0: Trencaclosques virtual. Xarxa social
Etapa 13: Lima, Perú   |   CONTINGUT:  Independència dels països llatinoamericans  |   EINES 2.0: Línia del temps
Etapa 14: Islas Galápagos   |   CONTINGUT: Especiació, adaptació al medi, selecció natural   |   EINES 2.0: Miniquest
Etapa 16: Nova Zelanda   |   CONTINGUT: Meteorologia   |   EINES 2.0: Codis QR, Xarxa social
Etapa18: Illes Cocos   |   CONTINGUT: Catastrofisme i creacionsime vc evolucionisme, proves de l'evolució   |   EINES 2.0: Miniquest, Línia del temps
Etapa 19: Illes Açores   |   CONTINGUT: Relleu submarí   |   EINES 2.0: Google Earth Ocean

Etapa 2: Arxipèlag de Madeira
Ets al mig de l'Atlàntic a bord del Beagle. És important saber com orientar-te al mig del mar.
Quins instruments necessites per arribar a bon port?

Fragment del Diari de Darwin

En creuar l'Atlàntic ens posem al paire, la matinada del 16 de febrer, en les proximitats de l'illa de Santiago. Aquest munt de penyals està situat a 7º 58' latitud N i als 29º 15" longitud O; es troba a 50 milles (865 quilòmetres) de la costa d' Amèrica i a 350 milles (560 quilòmetres) de l'illa de Fernando Noronha. El punt més alt de l'illa de San Pablo està situat a 50 peus sobre el nivell del mar; la circumferència sencera de l'illa no arriba a tres quarts de milla…
Capítol I. Pàgina 11

Proposta a l'alumnat

Els aparells de navegació han estat instruments útils per a l'orientació i per calcular la velocitat, la direcció, el temps per realitzar un recorregut, o la fondària marina. Al llarg de la història els aparells s'han anat sofisticant i hem passat del compàs, les cartes nàutiques, la corredora i l'escandall, a aparells i programes sofisticats que, amb l'avenç de les comunicacions han permès una navegació més ràpida i segura.

1. Tria un aparell de navegació, antic o actual, que vulguis conèixer.
2. Participa en la wiki sobre aparells de navegació. Pots fer una descripció, aportar il·lustracions, fotografies, vídeos, simulacions... Tot el que creguis que ajudarà a entendre millor com són, què mesuren i com funcionen.

tornar

Etapa 5: Rio de Janeiro, Brasil
Quan els vaixells anaven a vela, el vent els ajudava a avançar.
El vent, a terra, també deixa la seva empremta. Ho vols comprovar?

Fragment del Diari de Darwin

Els terrenys, extremadament plans, com les pampes, poques vegades són favorables al desenvolupament de l'arbrat. Potser la causa d'això estigui en la força dels vents o en la natura del drenatge...
Capítol III. Pàgina 57.

...En la costa exterior, el sòl granític, més pobre, i una situació més exposada als vents violents, no permeten a les plantes assolir gran mida...
Capítol XI. Pàgina 293.

Proposta a l'alumnat

1. Et proposem que facis fotografies d'arbres o plantes de zones on habitualment hi bufa molt el vent. Què et crida l'atenció? Què els caracteritza?
2. Publica la fotografia al Flickr amb la resposta a les preguntes al camp descripció. Afegeix-hi les coordenades del lloc on has fet la fotografia.
3. Posa-hi les etiquetes que creguis convenient però no t'oblidis d’incorporar-hi també aquesta etiqueta: earthquestdarwin.

D'aquesta manera tots els participants en aquesta activitat podran veure totes les aportacions a l'adreça: http://www.flickr.com/search/?q=earthquestdarwin&m=tags

tornar

Etapa 7: Bahía Blanca
Quan Darwin va arribar a Bahía Blanca va trobar molts fòssils, entre ells el Megatherium, gairebé com els de les pel·lícules de Juràssic Park. Vols saber-ne més sobre animals ja extingits?

Fragment del Diari de Darwin
A Punta Alta tenim una secció d'un d'aquests petits plans formats últimament, la qual és molt interessant pel nombre i caràcter extraordinari de les restes de gegantins animals terrestres sepultats que hi ha. Han estat molt ben descrits pel professor Owen en la Zoologia del viatge del «Beagle » 45 i han sigut dipositats en el Col·legi de Cirurgians. Aquí em limitaré a presentar indicacions generals sobre la seva natura.
1.° Diverses parts de tres caps i uns altres ossos del Megatherium, les seves enormes dimensions ja les expressa el nom que té.


Capítol V. Pàgina 100-101.

Observació

Els fòssils es troben petrificats, tot i que hi ha casos en què els organismes han quedat conservats en gel, resines o asfalts i es troben, més aviat, en un estat momificat.
Sovint acostumen a quedar els teixits de sosteniment i les parts dures però altres cops, el que queda són les restes de l'activitat dels organismes, de l'activitat alimentària o bé de l'activitat reproductora.

Observa les següents fotografies i explica, d'acord amb la informació anterior, de quin tipus de fòssil es tracta en cada cas.

creative commons            creative commons

creative commons                 creative commons

creative commons          creative commons

creative commons          creative commons

creative commons          creative commons

creative commons          creative commons

tornar

Etapa 8: Bahía Buen Suceso, Terra del Foc
Ens acostem al Pol Sud. Com més al sud, més fred i més neu i també glaceres.
Creus que en Darwin les trobaria ara? Vols investigar-ho?

Fragment del Diari de Darwin

Al matí vam arribar al punt en què el canal del Beagle es divideix en dos braços i vam endinsar-nos en el braç septentrional; el paisatge es fa més imponent encara que abans: les altes muntanyes que el tanquen al nord constitueixen l'eix granític o espina dorsal del país, i s'eleven a 3000 i 4000 peus d'alçada, havent-hi un pic que arriba als 6.000 peus. Una capa de neus perpètues d'una blancor enlluernadora cobreix els vèrtexs d'aquestes muntanyes, i nombroses cascades que fan giragonses brillants a través dels boscos, vénen a desembocar al canal. En molts punts s'estenen a la falda de les muntanyes, magnífiques congestes que arriben fins a la mateixa riba de les aigües. És impossible imaginar res més bonic que l'admirable color blau d'aquests congestes, sobretot pel contrast estrany que fan amb el blanc mate de la neu que els corona. Els fragments que constantment es desprenen d'aquestes congestes suren per tot arreu i el canal amb les seves muntanyes de gel, sembla, en l'espai d'una milla, un mar polar en miniatura.

Capítol X. Pàgina 278.

Proposta a l'alumnat

  1. Registra’t a Del.icio.us http://delicious.com/
    Del.icio.us és un servei de gestió d'adreces a través del web que pot ser compartit.

  2. Cerca informació sobre glaceres: articles, fotografies, vídeos… Les adreces que trobis interessant, guarda-les a Del.icio.us.
    Posa-hi les etiquetes que creguis convenients però no t'oblidis d’incorporar-hi aquesta etiqueta: earthquestdarwin. D'aquesta manera tots els participants en aquesta activitat podran veure totes les aportacions a l'adreça: http://delicious.com/tag/earthquestdarwin

tornar

Etapa 9: Talcahuano, Xile

Arribem a Talcahuano, terra de volcans i terratrèmols.
Poc es podia imaginar en Darwin la relació que hi havia entre aquests dos fenòmens. Camina sobre el límit de les plaques per descobrir els efectes del seu moviment.

Fragment del Diari de Darwin
Al dia següent vaig desembarcar a Talcahuano, i després vaig anar a cavall a Concepción. Ambdues ciutats presentaven l'aspecte més espantós i a la vegada l'espectacle més interessant que mai a la vida he vist. El fet que les hagués conegut abans de la catàstrofe em feia sentir-se profundament commogut, perquè les ruïnes
estaven tan entremesclades les unes amb unes altres i tota l'escena tenia tan poques aparences de lloc habitable, que amb prou feines m'era possible imaginar com era abans. El terratrèmol va començar a dos quarts de dotze del matí. Si hagués ocorregut a mitja nit hauria mort un nombre més gran d'habitants, enlloc del centenar que van morir perquè en aquesta província n'hi viuen molts milers. Amb tot, l'única cosa que els va salvar va ser el costum tradicional de sortir corrent de les cases al sentir la primera sotragada del terra.

Capítol XIV. Pàgina 376.

Observació

Cerca a Google Earth la desembocadura del riu Andalien a Talcahuano , Xile.
Com es diu la badia on desemboca el riu? Pots trobar el seu nom en una de les fotografies de la zona.

tornar

Etapa 10: Valparaíso
Quan Darwin arriba a Valparaíso ens explica com és la ciutat, els carrers i les cases. Aquesta descripció és bàsica per conèixer la forma de vida dels seus habitants.
Com és el lloc on tu vius? Què el fa diferent?

Fragment del Diari de Darwin

La vista que es descobreix des de l'ancoratge és molt bonica. La ciutat s'aixeca al peu mateix d'una sèrie de turons d'uns 480 metres i una mica escarpats. A causa de la seva posició consta d'un llarg carrer, que, variant la direcció, corre seguint el perfil de la platja, i al lloc on baixa un barranc, les cases s'hi amunteguen a un costat i l'altre.

Capítol XII. Pàgina 314.

Proposta a l'alumnat

Com és l’urbanisme del lloc on vius?

  1. Et proposem que  facis un àlbum de fotografies, georeferenciades, que permetin veure com són els carrers del lloc on vius, o els que tens a prop de l’escola. Atenció a la posició des d’on tiris les fotografies! És molt important per poder veure’ls bé!
  2. Registra’t a Locr
  3. Si disposes d’un telèfon mòbil, amb connexió a Internet, pots enviar les teves fotografies a Locr i quedaran automàticament georeferenciades. Si no, pots fer-ho manualment, des de la pàgina web.
  4. Dins de les etiquetes que posis en el teu àlbum de fotografies, no t’oblidis de posar earthquestdarwin. D’aquesta manera tots els participants podran veure tots els àlbums que es vagin creant.

Tutorial sobre Locr

tornar

Etapa 12: Els Andes, Xile
Passant per la serralada xilena Darwin es troba arbres petrificats. No només hi ha fòssils vegetals, també n'hi ha d'origen animal. Participa amb la teva aportació en aquesta col·lecció de fòssils que et proposem.

Fragment del Diari de Darwin

Tots els viatgers que han travessat els Andes han parlat d'aquesta cabanya aïllada que porta l'imponent nom de Villa Vicencio. Passo dos dies en aquest punt per tal de visitar algunes mines properes. La geologia d'aquesta regió és molt curiosa. La cadena d'Uspallata està separada de la serralada principal per un llarg pla, estret, una depressió semblant a la que he observat a Xile; però aquesta depressió és més elevada, perquè es troba a 6.000 peus sobre el nivell del mar. Aquesta cadena, en relació amb la serralada, ocupa gairebé la mateixa posició geogràfica que la cadena gegantina del Portell, però té un origen molt diferent. Es compon de diverses espècies de laves submarines, alternant amb gres volcànic i altres dipòsits sedimentaris notables; en conjunt s’assembla molt a algunes de les capes terciàries de les costes del Pacífic. Aquesta semblança em va feia pensar que hauria de trobar fustes petrificades, característiques d'aquestes formacions; i aviat vaig tenir la prova de que no m'havia equivocat. En la part central de la cadena, a una altura de 7.000 peus, vaig observar en un vessant despullat, algunes columnes tan blanques com la neu. Eren arbres petrificats; onze es trobaven convertits en sílice i uns altres trenta o quaranta en espat calcari grollerament cristal·litzat. Tots estaven partits gairebé a la mateixa alçada i s'elevaven alguns peus sobre el sòl. Els troncs d'aquests arbres tenien cadascun de tres a cinc peus de circumferència, i es trobaven a poca distància els uns d'uns altres, formant un sol grup. M. Robert Brown ha tingut l'amabilitat d'examinar aquestes fustes i crec que pertanyen a la tribu dels pins; tenen els caràcters de la família de les Araucàries, però amb certs punts especials d'afinitat amb el teix. El gres volcànic on es trobaven submergits aquests arbres i on, en la seva part inferior han degut créixer, s'hi ha acumulat en capes successives al voltant del seu tronc, i encara conserva la pedra la impressió o rastre de l'escorça.

Capítol XV. Pàgina 410-411.

Proposta a l'alumnat

  1. Entra en aquesta adreça i resol el trencaclosques que t'hi trobaràs http://www.jigsawplanet.com/?m=p&id=d91cee0b7b1f2bf9
  2. Cerca una fotografia d'un fòssil i crea un trencaclosques.
  3. Accedeix al Twitter i registra't. Publica l'enllaç del trencaclosques que has creat. A dins del text que publiquis escriu també aquests caràcters #eqdarwin (no oblidis el símbol "#" al davant). D'aquesta manera tothom podrà localitzar i fer el teu trencaclosques si fa una cerca de tweets amb #eqdarwin .

tornar

Etapa 13: Lima, Perú
Darwin arriba a Perú quan fa pocs dies que s'ha celebrat l'aniversari de la seva independència. Tots els països llatinoamericans han lluitat per aconseguir-la. Coneix millor aquest moment històric!

Fragment del Diari de Darwin

Cap estat d’Amèrica del Sud ha estat tan castigat per l’anarquia com el Perú des de la seva declaració d’independència. En l’època de la nostra visita hi havia quatre partits en armes disputant-se el poder. Si n’hi ha un que triomfa, els altres s’alien contra ell; però tan aviat con vencen aquests, es divideixen de nou. Ara fa uns dies, el de l’aniversari de la proclamació de la independència, es va celebrar una gran missa, en la qual va combregar el president. Durant el Te Deum, enlloc de presentar les tropes la bandera peruana, van desplegar una bandera negra que portava una calavera. Què pot pensar-se d’un govern que permet que davant seu passi una escena com aquesta i en una ocasió tan solemne? Aquesta situació em contrariava molt, perquè amb prou feines podia fer algunes excursions més enllà dels límits de la ciutat. La illa estèril de San Lorenzo, que envolta el port era l’únic punt en que es podia passejar amb tota seguretat.

Capítol XVI. Pàgina 453.

Proposta a l'alumnat

Ens trobem de ple en el Bicentenari de la Independència d'alguns països llatinoamericans.

  1. Busca la data de la independència d'alguns d'aquests països: Bolívia, Equador, Argentina, Colòmbia, Mèxic, Xile, Paraguai, Veneçuela, El Salvador, Perú, Costa Rica, Guatemala, Hondures, Nicaragua, Panamà, Brasil, Uruguai, República Dominicana, Cuba, Belize.
  2. Utilitza l'aplicació Timetoast (http://www.timetoast.com) que et permet crear línies del temps i podràs associar la data de la Independència amb cadascun dels països.
    Si vols, dóna un cop d'ull a aquest exemple de la línia del temps http://www.timetoast.com/timelines/20944

Enllaços:
http://nuriadealva.googlepages.com/independencias
Wikipedia

tornar

Etapa 16: Islas Galápagos
En Darwin es va sorprendre en veure grans diferències entre ocells d’una mateixa espècie. Investiga com influeix el medi en aquestes variacions.

Fragment del Diari de Darwin
Pel que fa a les aus terrestres, vaig obtenir 26 espècies, totes peculiars del grup i no trobades en cap altre lloc, amb l’excepció d'un "Dolichonyx oryzivorus" oriünd d’Amèrica del Nord (Dolichonyx oryzivorus), que es troba estès en aquest continent fins als 54è de latitud Nord i freqüenta habitualment els aiguamolls...
...El més curiós és la perfecta gradació en la mida dels becs de les diferents espècies de Geospiza, des del gran i peculiar bec-gros comú fins al del pinsà...
Capítol XVII. Pàgines 468-469.

Observació

No va ser fins el 1978 que la UNESCO va incloure les Islas Galápagos a la llista de Patrimoni de la Humanitat i al desembre de 2001 es va ampliar aquesta declaració per a la reserva marina.  A la illa hi habiten espècies amb una singular importància, moltes d’elles ja descrites per Darwin. Algunes es van classificar com espècies endèmiques.

Què significa que moltes de les espècies anteriors siguin endèmiques?
Quina relació hi trobes entre aquest concepte i els mecanismes de creació d’una nova espècie?
Busca fotografies d’algunes espècies endèmiques i les seves peculiaritats.

Enllaços:

tornar

Etapa 16: Nova Zelanda
Darwin en el seu llarg viatge creuant mars potser va trobar un missatge dins d’una ampolla.
Saps que darrera d’un codi QR també hi pots trobar un missatge?

Fragment del Diari de Darwin

19 de desembre. A la tarda vam veure a la llunyania Nova Zelanda. Ara podíem imaginar que gairebé havíem creuat el Pacífic. És precís navegar per aquest gran oceà per comprendre la seva immensitat. Avancem durant setmanes senceres sense veure altra cosa que el blau i profund oceà. Fins i tot en els arxipèlags, les illes no són més que meres taques, a gran distància, les unes de les altres.

Acostumats a mirar la seva extensió en mapes dibuixats en petita escala, on s'agrupen punts, ombres i noms, no ens formem un judici exacte de com és d’infinitament minsa la proporció de terra emergent de l'aigua d'aquesta vasta extensió... Una tempesta de vent que va durar alguns dies ens va donar temps per calcular, en les estones d'oci, les futures etapes de la nostra llarga navegació cap al sòl patri i per desitjar vivament que s’acabés com abans  millor.

Capítol XVIII. Pàgina 514.

Proposta a l'alumnat

  1. Crea un codi QR http://www.qredu.net/
  2. Associa en aquest codi un enllaç cap a una pàgina de meteorologia on es pugui consultar el temps del lloc on vius.
  3. Accedeix al Grup Earthquest de Darwin al Facebook i publica, a l’apartat de fotografies, el teu codi QR.
  4. Podràs llegir els codis QR utilitzant el teu telèfon mòbil. D’aquesta manera sabràs el temps, actualitzat, del lloc on viuen tots els participants.

tornar

Etapa 18: Illes Cocos
Actualment les ecografies en tres dimensions (3D) ens permeten veure els embrions al detall.
Si en Darwin hagués disposat d'aquesta tecnologia, hauria plantejat la mateixa teoria de l'evolució?

Fragment del Diari de Darwin
La llista dels animals terrestres és encara més pobre que la de les plantes. Algunes illetes estan habitades per rates, importades des de l’illa Mauricio per un vaixell que va naufragar aquí. Mister Waterhouse les creu idèntiques a les d'Anglaterra, encara que són més petites i d'un color més fort.
....Una minúscula formiga bullia, a milers, per sota dels blocs trencats i secs de coral i era realment l'únic insecte abundant. Però encara que els sers orgànics terrestres escassejaven tant, els que poblaven les aigües del mar que ens envoltava eren realment infinits.
Capítol XX. Pàgines 561-562

Observació
Una de les proves de l’evolució és l’anatomia comparada. Cal diferenciar dos tipus d'òrgans:

Òrgans homòlegs: Aquells que tenen un mateix origen i la mateixa estructura interna però amb forma i funció que poden ser diferents. Indiquen un parentiu evolutiu amb avantpassats comuns

Òrgans anàlegs: Òrgans amb origen embriològic i estructura interna diferents, però la mateixa funció degut a que les espècies s’han hagut d’adaptar al mateix medi. No demostren cap tipus de parentiu evolutiu

Observa les següents imatges i determina en cada cas si es tracta d’òrgans homòlegs o anàlegs.

         Pota de la vaca                                  Pota del llangardaix
CC               CC

  Ala d’un ocell                               Ala d’una papallona
CC               CC

        Potes de la granotal                              Braços dels simis
CC               CC

               Ala de l’estruç                                      Ala de l’àguila
CC              CC

  Ala d’un rat-penat                                   Ala d’una mosca
CC              CC

Des del punt de vista evolutiu, el dofí i el cavall són més propers entre sí que el dofí i el tauró. Però, en canvi, el dofí i el tauró s’assemblen molt més. Busca una explicació a aquest fet.

tornar

Etapa 19: Illes Açores
Vols fer una excursió al fons del mar?
Podràs descobrir-hi el relleu que s’hi amaga.

Fragment del Diari de Darwin

L'últim dia d'agost ancorem per segona vegada al Port de Praia, a l'Arxipèlag de Cap Verd; des d'aquí sortim cap a les Açores, on ens hi hem aturat sis dies.

Capítol XXI. Pàgina 616

Proposta a l'alumnat

  1. A Google Earth, activa l’opció Superfície de l’aigua que trobaràs al menús Visualització.
  2. Activa també la capa Ocean en el menú de l’esquerra.
  3. Ves cap a les illes Açores, el lloc on Darwin va fer la penúltima escala abans de deixar el Beagle.
  4. Localitza dins l’oceà el lloc anomenat “Oceanographer Fracture Zone”.
  5. Submergeix-te i podràs veure el fons marí i contemplar la falla que hi ha en aquesta zona.

tornar

Per tipologia d'activitat
Comprensió Observació Orientació Argumentació

O per etapa del viatge
1234567891011121314151617181920