Darwin Earthquest

Comprensió Observació Orientació Argumentació

Etapes d'Argumentació
Etapa 3: Praia, Santiago, Arxipèlag de Cap Verd   |   CONTINGUT: Cargols   |   EINES 2.0: Base de dades en línia
Etapa 4: Salvador, Brasil   |   CONTINGUT:  Esclavitud  |   EINES 2.0: Xarxa social
Etapa 7: Bahía Blanca   |   CONTINGUT: Teoria de Malthus, extinció   |   EINES 2.0: Miniquest, Línia del temps
Etapa 9: Talcahuano, Xile   |   CONTINGUT: Terratrèmols   |   EINES 2.0: Miniquest
Etapa 14: Islas Galápagos   |   CONTINGUT: Especiació, adaptació al medi, selecció natural   |   EINES 2.0: Miniquest
Etapa 17: Austràlia, Sydney   |   CONTINGUT: Contaminació lumínica   |   EINES 2.0: Xarxa social
Etapa18: Illes Cocos   |   CONTINGUT: Catastrofisme i creacionsime vc evolucionisme, proves de l'evolució   |   EINES 2.0: Miniquest, Línia del temps


Etapa 3: Praia, Santiago, Arxipèlag de Cap Verd
Prepara't per anar a buscar cargols.
Et faran falta per poder fer aquesta etapa.
Saps que no n'hi ha cap d'igual?

Fragment del Diari de Darwin

La duresa i diafanitat d'aquestes incrustacions, el seu poliment tan perfecte com el de les petxines més boniques, l'olor que exhalen i la pèrdua de color que pateixen quan es fa actuar sobre elles el bufador: tot prova la seva íntima analogia amb les petxines del mol·luscs marins vius.
Capítol I. Pàgina 13

Proposta a l'alumnat

Contribueix a l'estudi dels cargols bovers que es realitza arreu del món
Es tracta de compartir les observacions sobre els cargols que es fan a diferents localitats. S’ha de generar un registre de cada observació. Això permetrà comparar diferents closques i establir-ne relacions amb el clima o altres factors mediambientals.

1. Entra a la pàgina de MegaLab i registra’t.
2. Introdueix les teves observacions al registre.
3. Consulta altres registres de la mateixa zona i analitza les similituds o diferències.

tornar

Etapa 4: Salvador, Brasil
Quan Darwin va arribar a Brasil es va escandalitzar en veure esclaus.
Podem dir que en el món que vivim ja no n'hi ha?

Fragment del Diari de Darwin

Mentre vaig residir en aquesta propietat, vaig estar a punt de presenciar un d'aquests actes tan atroços que només poden passar en un país on hi regna l'esclavitud. Com a conseqüència d'una querella i d'un procés, el propietari va estar a punt de separar els homes esclaus de les seves dones i els seus fills per anar-los a vendre en una subhasta pública a Río. L'interès, i no un sentiment compassiu, va ser qui va impedir que es perpetrés aquest acte infame. Fins i tot crec que el propietari mai no va pensar que pogués ser una inhumanitat això de separar així a trenta famílies que vivien juntes des de feia molts anys; i, tanmateix, afirmo que la seva humanitat i la seva bondat el feien superior a molts homes. Però, en el meu sentir, pot afegir-s'hi que no té límits la ceguesa produïda per l'interès i l'egoisme.

Explicaré una insignificant anècdota que em va impressionar més que cap dels trets de crueltat que he sentit contar. Travessava jo una bassa amb un negre més que estúpid. Per aconseguir fer-me entendre, parlava alt i li feia senyals; en fer-les, una de les meves mans va passar al costat de la seva cara. Ell va pensar, em penso, que jo estava enfurismat i que anava a pegar-lo, ja que immediatament va baixar les mans i va mig cloure els ulls, fent-me una mirada temorosa. Mai no oblidaré els sentiments de sorpresa, disgust i vergonya que es van apoderar de mi en veure a aquest home espantat amb la idea de parar un cop que creia dirigit contra la seva cara. Aquest home, degut a l'esclavitud, se l'havia arrossegat a una degradació inferior a la del més indefens dels animals.
Capítol II. Pàgina 31.

Proposta a l'alumnat

1. Què diries davant d'aquesta afirmació:
“L'esclavitud està totalment abolida en l'actualitat”
2. Raona la teva resposta.
3. Dóna’t d’alta al Grup Earthquest de Darwin al Facebook.
4. Participa en el Fòrum que hem obert dins d’aquest grup donant la teva opinió. Llegeix les altres intervencions i fes els comentaris que creguis oportuns.

Si et sembla que et falta informació per poder opinar, pots consultar aquests enllaços.
La trata de personas es la moderna esclavitud
Tarjeta roja al trabajo infantil (vídeo)
Relación entre trabajo infantil y derechos de la infancia
Slumdog millionaire
Prostitución infantil

tornar

Etapa 7: Bahía Blanca
Quan Darwin va arribar a Bahía Blanca va trobar molts fòssils, entre ells el Megatherium, gairebé com els de les pel·lícules de Juràssic Park. Vols saber-ne més sobre animals ja extingits?

Fragment del Diari de Darwin
A Punta Alta tenim una secció d'un d'aquests petits plans formats últimament, la qual és molt interessant pel nombre i caràcter extraordinari de les restes de gegantins animals terrestres sepultats que hi ha. Han estat molt ben descrits pel professor Owen en la Zoologia del viatge del «Beagle » 45 i han sigut dipositats en el Col·legi de Cirurgians. Aquí em limitaré a presentar indicacions generals sobre la seva natura.
1.° Diverses parts de tres caps i uns altres ossos del Megatherium, les seves enormes dimensions ja les expressa el nom que té.


Capítol V. Pàgina 100-101.

Argumentació

Durant la tardor de 1838 Darwin llegeix el llibre de Thomas Malthus “Assaig sobre el principi de població” on s'argumenta que els recursos disponibles són limitats en relació a l'augment de la població, d'on s'infereix que existeix una lluita ferotge per la supervivència.

Actualment es creu que estem davant de la sisena extinció . El ritme d'extinció actual és de 100 a 1.000 vegades més alt que el ritme mitjà, i fins a un 30% de les espècies poden estar extingides a mitjans del segle XXI.

Enllaços:

tornar

Etapa 9: Talcahuano, Xile

Arribem a Talcahuano, terra de volcans i terratrèmols.
Poc es podia imaginar en Darwin la relació que hi havia entre aquests dos fenòmens. Camina sobre el límit de les plaques per descobrir els efectes del seu moviment.

Fragment del Diari de Darwin
Al dia següent vaig desembarcar a Talcahuano, i després vaig anar a cavall a Concepción. Ambdues ciutats presentaven l'aspecte més espantós i a la vegada l'espectacle més interessant que mai a la vida he vist. El fet que les hagués conegut abans de la catàstrofe em feia sentir-se profundament commogut, perquè les ruïnes
estaven tan entremesclades les unes amb unes altres i tota l'escena tenia tan poques aparences de lloc habitable, que amb prou feines m'era possible imaginar com era abans. El terratrèmol va començar a dos quarts de dotze del matí. Si hagués ocorregut a mitja nit hauria mort un nombre més gran d'habitants, enlloc del centenar que van morir perquè en aquesta província n'hi viuen molts milers. Amb tot, l'única cosa que els va salvar va ser el costum tradicional de sortir corrent de les cases al sentir la primera sotragada del terra.

Capítol XIV. Pàgina 376.

Argumentació

Darwin va haver de treballar sense la noció de deriva continental: els continents no han ocupat sempre la mateixa posició actual, sinó que han sofert  grans desplaçaments. (Wegener, 1912).

Actualment sabem que la Terra és un planeta dinàmic, malgrat que molts cops els canvis són tan lents que és difícil percebre'ls. Però hi ha diverses proves de la deriva continental.

tornar

Etapa 14: Islas Galápagos
En Darwin es va sorprendre en veure grans diferències entre ocells d’una mateixa espècie. Investiga com influeix el medi en aquestes variacions.

Fragment del Diari de Darwin
Pel que fa a les aus terrestres, vaig obtenir 26 espècies, totes peculiars del grup i no trobades en cap altre lloc, amb l’excepció d'un "Dolichonyx oryzivorus" oriünd d’Amèrica del Nord (Dolichonyx oryzivorus), que es troba estès en aquest continent fins als 54è de latitud Nord i freqüenta habitualment els aiguamolls...
...El més curiós és la perfecta gradació en la mida dels becs de les diferents espècies de Geospiza, des del gran i peculiar bec-gros comú fins al del pinsà...
Capítol XVII. Pàgines 468-469.

Argumentació

Imagina que en comptes de trobar i observar pinsans tal i com va fer Darwin l’any 1835 a les Islas Galápagos, ara trobes dos escarabats a la plaça del teu barri. Vas a la biblioteca a consultar la guia d'escarabats i veus que un té dues ratlles més que l’altre i per tant no estàs segur que siguin de la mateixa espècie.

Aplica el mètode científic per esbrinar-ho:

tornar

Etapa 17: Austràlia, Sydney
Navegant durant més de cinc anys en Darwin va tenir molt de temps per contemplar les estrelles.
A vegades la Terra també sembla un cel estrellat.
Vols veure-ho?

Fragment del Diari de Darwin

Pot comparar-se Sydney amb els grans ravals que hi ha a prop de Londres i d’altres grans ciutats angleses. Però ni a Londres ni a Birgminham hi ha aparences d’un creixement tan ràpid...
Capítol XIX. Pàgina 533.

Proposta a l'alumnat

  1. Accediu en aquest web on podreu contemplar com és la terra durant la nit: http://www.peterrussell.com/Earth/EarthNight.php
  2. Treballeu en grup i interpreteu aquesta imatge.
  3. Fixeu-vos en Europa o Amèrica del Nord i compareu-ho amb Austràlia. A quina conclusió arribeu?
  4. Entreu a Facebook, al grup EarthquestDarwin, i compartiu les vostres conclusions en el Fòrum corresponent.

tornar

Etapa 18: Illes Cocos
Actualment les ecografies en tres dimensions (3D) ens permeten veure els embrions al detall.
Si en Darwin hagués disposat d'aquesta tecnologia, hauria plantejat la mateixa teoria de l'evolució?

Fragment del Diari de Darwin
La llista dels animals terrestres és encara més pobre que la de les plantes. Algunes illetes estan habitades per rates, importades des de l’illa Mauricio per un vaixell que va naufragar aquí. Mister Waterhouse les creu idèntiques a les d'Anglaterra, encara que són més petites i d'un color més fort.
....Una minúscula formiga bullia, a milers, per sota dels blocs trencats i secs de coral i era realment l'únic insecte abundant. Però encara que els sers orgànics terrestres escassejaven tant, els que poblaven les aigües del mar que ens envoltava eren realment infinits.
Capítol XX. Pàgines 561-562

Argumentació

La controvèrsia creació-evolució és una disputa sobre l'origen de la Terra, de la humanitat, de la vida i de l'univers. Aquesta controvèrsia és entre els que defineixen la validesa i superioritat d'una creença religiosa particular (és a dir, creacionista) i el consens científic, particularment en el camp de la biologia evolutiva.

Però anteriorment hi van haver les anomenades teories preevolutives. Fins el segle XIX es creia que els éssers vius eren immutables i que havien existit sempre de la mateixa manera. Aquesta corrent d’idees es coneix per fixisme. Quan G. Cuvier va observar a través del registre fòssil que les espècies desapareixien, va pensar que els éssers es mantenien durant un temps sense cap canvi fins que es produïa una gran catàstrofe. A partir d’aquí va sorgir el catastrofisme.

El creacionisme argumenta que totes les espècies són resultat d’un acte creatiu de Déu en canvi l’evolucionisme es fonamenta en l’evolució dels organismes i en aquelles teories científiques que proposen un mecanisme per explicar la transformació de les espècies.

Recentment han aparegut altres moviments com ara el creacionisme científic i el disseny intel·ligent, els quals argumenten que existeixen proves sobre el disseny de la vida per part d'un ésser intel·ligent no especificat o la descripció bíblica de la Creació.

Enllaços

tornar

Per tipologia d'activitat
Comprensió Observació Orientació Argumentació

O per etapa del viatge
1234567891011121314151617181920