Contingut: Terratrèmols
Eines 2.0: Miniquest
Arribem a Talcahuano, terra de volcans i terratrèmols. Poc es podia imaginar en Darwin la relació que hi havia entre aquests dos fenòmens. Camina sobre el límit de les plaques per descobrir els efectes del seu moviment.
Al dia següent vaig desembarcar a Talcahuano, i després vaig anar a cavall a Concepción. Ambdues ciutats presentaven l'aspecte més espantós i a la vegada l'espectacle més interessant que mai a la vida he vist. El fet que les hagués conegut abans de la catàstrofe em feia sentir-se profundament commogut, perquè les ruïnes
estaven tan entremesclades les unes amb unes altres i tota l'escena tenia tan poques aparences de lloc habitable, que amb prou feines m'era possible imaginar com era abans. El terratrèmol va començar a dos quarts de dotze del matí. Si hagués ocorregut a mitja nit hauria mort un nombre més gran d'habitants, enlloc del centenar que van morir perquè en aquesta província n'hi viuen molts milers. Amb tot, l'única cosa que els va salvar va ser el costum tradicional de sortir corrent de les cases al sentir la primera sotragada del terra.Capítol XIV. Pàgina 376.
Miniquest basada en terratrèmols.
Un dels llibres que Charles Darwin va escollir de companyia en el seu viatge era “ Principis de Geologia” , l'autor del qual era el seu amic Charles Lyell.
Lyell sostenia que la superfície terrestre estava sotmesa a un canvi constant com a resultat de forces naturals que actuen durant llargs períodes de temps.
Al llarg del viatge, Darwin va descobrir que moltes de les seves observacions encaixaven amb aquesta teoria uniformista: erupcions volcàniques, terratrèmols...
a) Creus que la distribució dels volcans que has observat és aleatòria?
b) Amb el mapa de plaques tectòniques acaba de raonar per què els volcans, els terratrèmols i les grans serralades tenen aquesta distribució a Amèrica del Sud.
c) Cerca vídeos de les recents erupcions de volcans a YouTube. Tria'n un. Imagina't que ets un reporter i has d'explicar la notícia. Pots gravar el teu reportatge i publicar-lo a YouTube. Entre les etiquetes, no t'oblidis de posar-hi earthquestdarwin per tal que tots els participants d'aquesta prova puguin veure el vídeo que has publicat.
a) Tu què creus? Hi pot haver fòssils marins a les muntanyes?
b) Com creus que han arribat aquí? Com s'explica la seva presència?
Per ampliar informació:
- Volcans. Català. Pàgina premiada al Primer Concurs de Webs de Ciència.
- Descripció de volcans. Volcans. Anglès. Inclou glossari fotogràfic.
- Volcano world. Portal en anglès sobre vulcanisme de la universitat de Dakota. Molt completa.
- Informació sísmica de Catalunya. Portal en català que informa de l'activitat sísmica de Catalunya.
- Terratrèmols. Simulació d'un terratrèmol. Anglès.
- Atlas de minerals. Anglès. Fotos de minerals ordenats alfabèticament.
- Geosfera. Introducció a la Terra.
- JClic tectònica de plaques
- Llista volcans Xile. Llista volcans de Xile amb les característiques, localització...
- National Geographic
- Els terratrèmols
- Centre de Sismologia mediterrània
- Registre últims sismogrames
![]()
Cerca a Google Earth la desembocadura del riu Andalien a Talcahuano, Xile.
Com es diu la badia on desemboca el riu? Pots trobar el seu nom en una de les fotografies de la zona.
![]()
Quin és el riu, molt més cabalós que el riu Andalien que trobem al sud de Talcahuano?
Utilitza Google Earth per localitzar-lo.
Darwin va haver de treballar sense la noció de deriva continental: els continents no han ocupat sempre la mateixa posició actual, sinó que han sofert grans desplaçaments. (Wegener, 1912).
Actualment sabem que la Terra és un planeta dinàmic, malgrat que molts cops els canvis són tan lents que és difícil percebre'ls. Però hi ha diverses proves de la deriva continental.