Darwin Earthquest Argumentació Etapa 4: Salvador, Brasil

Contingut: Esclavitud
Eines 2.0: Xarxa social


Quan Darwin va arribar a Brasil es va escandalitzar en veure esclaus.
Podem dir que en el món que vivim ja no n'hi ha?

Fragment del Diari de Darwin Veure text complet

Mentre vaig residir en aquesta propietat, vaig estar a punt de presenciar un d'aquests actes tan atroços que només poden passar en un país on hi regna l'esclavitud. Com a conseqüència d'una querella i d'un procés, el propietari va estar a punt de separar els homes esclaus de les seves dones i els seus fills per anar-los a vendre en una subhasta pública a Río. L'interès, i no un sentiment compassiu, va ser qui va impedir que es perpetrés aquest acte infame. Fins i tot crec que el propietari mai no va pensar que pogués ser una inhumanitat això de separar així a trenta famílies que vivien juntes des de feia molts anys; i, tanmateix, afirmo que la seva humanitat i la seva bondat el feien superior a molts homes. Però, en el meu sentir, pot afegir-s'hi que no té límits la ceguesa produïda per l'interès i l'egoisme.

Explicaré una insignificant anècdota que em va impressionar més que cap dels trets de crueltat que he sentit contar. Travessava jo una bassa amb un negre més que estúpid. Per aconseguir fer-me entendre, parlava alt i li feia senyals; en fer-les, una de les meves mans va passar al costat de la seva cara. Ell va pensar, em penso, que jo estava enfurismat i que anava a pegar-lo, ja que immediatament va baixar les mans i va mig cloure els ulls, fent-me una mirada temorosa. Mai no oblidaré els sentiments de sorpresa, disgust i vergonya que es van apoderar de mi en veure a aquest home espantat amb la idea de parar un cop que creia dirigit contra la seva cara. Aquest home, degut a l'esclavitud, se l'havia arrossegat a una degradació inferior a la del més indefens dels animals.

Capítol II. Pàgina 31.

Proposta a l'alumnat Veure text complet

1. Què diries davant d'aquesta afirmació:
“L'esclavitud està totalment abolida a l'actualitat”
2. Raona la teva resposta.
3. Dóna’t d’alta al Grup Earthquest de Darwin al Facebook.
4. Participa en el Fòrum que hem obert dins d’aquest grup donant la teva opinió. Llegeix les altres intervencions i fes els comentaris que creguis oportuns.

Si et sembla que et falta informació per poder opinar, pots consultar aquests enllaços.
La trata de personas es la moderna esclavitud
Tarjeta roja al trabajo infantil (vídeo)
Relación entre trabajo infantil y derechos de la infancia
Slumdog millionaire
Prostitución infantil


Ver mapa más grande

Per tipologia d'activitat
Comprensió Observació Orientació Argumentació

O per etapa del viatge
1234567891011121314151617181920