Darwin Earthquest

Comprensió Observació Orientació Argumentació
Etapa
14: Islas Galápagos

Contingut: Especiació, adaptació al medi, selecció natural
Eines 2.0: Miniquest

En Darwin es va sorprendre en veure grans diferències entre ocells d’una mateixa espècie. Investiga com influeix el medi en aquestes variacions.

Fragment del Diari de Darwin Veure text complet

Pel que fa a les aus terrestres, vaig obtenir 26 espècies, totes peculiars del grup i no trobades en cap altre lloc, amb l’excepció d'un "Dolichonyx oryzivorus" oriünd d’Amèrica del Nord (Dolichonyx oryzivorus), que es troba estès en aquest continent fins als 54è de latitud Nord i freqüenta habitualment els aiguamolls...

...El més curiós és la perfecta gradació en la mida dels becs de les diferents espècies de Geospiza, des del gran i peculiar bec-gros comú fins al del pinsà...

Capítol XVII. Pàgines 468-469.

Proposta a l'alumnat Veure text complet

Comprensió Miniquest. Basada en especiació, adaptació al medi i selecció natural.

Les Islas Galápagos tenen origen volcànic. Com que l’arxipèlag no va estar unit al continent, els animals i les plantes van arribar-hi travessant gairebé 1.000 km d’oceà. Un cop van arribar-hi, només alguns animals van poder adaptar-se.

Respon a les següents qüestions

1. Relaciona la forma del bec dels diferents pinsans amb la seva funció (triturar, agafar...), l'aliment principal (insectes petits, llavors grosses i dures, nèctar i cactus, escarabats, llavors petites...) i l'àrea de recol·lecció de l'aliment (nivell del terra, per sobre, entre escletxes...).

Una espècie es pot definir com un grup d'organismes que es poden reproduir l'un amb l'altre i produir descendència fèrtil. Al llarg de moltes generacions, en algunes espècies  apareixen adaptacions. Hi ha 3 tipus d'adaptació al medi:          

2. Busca fotografies d'espècies que han patit certes adaptacions per poder aprofitar millor les condicions del medi on viuen (ser més ràpid, accés als aliments, camuflatge, canvis de temperatura...).

3. Observa les següents il·lustracions que mostren dues espècies diferents de tortugues. Com es poden haver originat a partir d'una espècie precursora comuna?

CC              CC
A través de totes aquestes observacions, Darwin va concebre el mecanisme que podia impulsar l’evolució: la selecció natural.

4. Al llarg de l’evolució de la vida hi ha hagut nombroses situacions que han fet que determinades espècies fossin seleccionades per sobreviure.
Analitza les circumstàncies que et presentem a continuació i pensa quines poblacions tendiran a  sobreviure per selecció natural.

a) Quin conill podrà sobreviure en un hàbitat d’un clima molt càlid (observa la llargada de les orelles).

CC              CC

b) Quina espècie viurà en ambients molt humits

CC              CC

c) Quina granota podrà sobreviure passant desapercebuda pels seus depredadors
CC              CC

d) Quina flor tindrà més descendència gràcies a l’atracció dels insectes
CC              CC

5. Argumenta en termes de selecció natural. Per què...

a) Els talps tenen els ulls atrofiats?
b) Les aus aquàtiques presenten membranes interdigitals?
c) Algunes llavors tenen estructures en forma d’ales?
d) Pots afegir algun altre exemple?

Per ampliar informació:

  • Parlem d'evolució. Material didàctic interactiu sobre Evolució i Evolució Humana per a l'alumnat de secundària (12-18 anys).
  • Evolución Biológica. Portal creat pel Departament de Genètica i Microbiologia. Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Evolution. “A journey into where we’re from and where we’re going”. Vídeos i fantàstiques demostracions de l’evolució dels pinsans i altres espècies.
  • Recursos didàctics CDEC. El Centre de documentació i experimentació en ciències ha elaborat moltes activitats relacionades a l’any Darwin.
  • Understanding evolution. Material molt didàctic.
  • Biografies investigadors. En anglès. Biografies dels personatges que han investigat sobre l’evolució.
  • Evolución. En castellà. Molt didàctica.

Observació

No va ser fins el 1978 que la UNESCO va incloure les Islas Galápagos a la llista de Patrimoni de la Humanitat i al desembre de 2001 es va ampliar aquesta declaració per a la reserva marina.  A la illa hi habiten espècies amb una singular importància, moltes d’elles ja descrites per Darwin. Algunes es van classificar com espècies endèmiques.

Què significa que moltes de les espècies anteriors siguin endèmiques?
Quina relació hi trobes entre aquest concepte i els mecanismes de creació d’una nova espècie?
Busca fotografies d’algunes espècies endèmiques i les seves peculiaritats.

Enllaços:

Orientació

L’any 1973 una parella d’anglesos, en Peter i la Rosemary Grant, van estar observant la fauna de les Islas Galápagos i van descobrir una de les evidències més clares de la visió científica plantejada per primera vegada per Darwin.

Las Galápagos estan subjectes a episodis de sequera en conseqüència del fenomen del Niño: en aquests anys les úniques plantes que aconsegueixen produir llavors són les que produeixen llavors grans. Els Grant van observar que els pinsans que sobreviuen a aquestes temporades eren els de becs grans i que aquesta característica es transmet a la descendència. En canvi quan les condicions meteorològiques tornen a la normalitat i tenir un bec llarg ja no representa un avantatge, en poques generacions els pinsans recuperen la varietat de mides dels becs. El relat d'aquests descobriments excepcionalment clars i elegants  va merèixer un Premi Pulitzer.

Quines conseqüències té el fenomen del Niño a les Galápagos? Per què apareix en aquestes illes? Relaciona-ho amb la seva localització.

Enllaços:

Argumentació

Imagina que en comptes de trobar i observar pinsans tal i com va fer Darwin l’any 1835 a les Islas Galápagos, ara trobes dos escarabats a la plaça del teu barri. Vas a la biblioteca a consultar la guia d'escarabats i veus que un té dues ratlles més que l’altre i per tant no estàs segur que siguin de la mateixa espècie.

Aplica el mètode científic per esbrinar-ho:

  • Problema (pregunta que et planteges)
  • Hipòtesi (possible resposta)
  • Experiment (material necessari i procediment que seguiràs)
  • Resultats (observació)
  • Conclusió (interpretació)

Per tipologia d'activitat
Comprensió Observació Orientació Argumentació

O per etapa del viatge
1234567891011121314151617181920