Darwin Earthquest

Observació Etapa 12: Els Andes, Xile

Contingut: Fòssils
Eines 2.0: Trencaclosques virtual. Xarxa social

Passant per la serralada xilena Darwin es troba arbres petrificats. No només hi ha fòssils vegetals, també n'hi ha d'origen animal. Participa amb la teva aportació en aquesta col·lecció de fòssils que et proposem.

Fragment del Diari de Darwin Veure text complet

Tots els viatgers que han travessat els Andes han parlat d'aquesta cabanya aïllada que porta l'imponent nom de Villa Vicencio. Passo dos dies en aquest punt per tal de visitar algunes mines properes. La geologia d'aquesta regió és molt curiosa. La cadena d'Uspallata està separada de la serralada principal per un llarg pla, estret, una depressió semblant a la que he observat a Xile; però aquesta depressió és més elevada, perquè es troba a 6.000 peus sobre el nivell del mar. Aquesta cadena, en relació amb la serralada, ocupa gairebé la mateixa posició geogràfica que la cadena gegantina del Portell, però té un origen molt diferent. Es compon de diverses espècies de laves submarines, alternant amb gres volcànic i altres dipòsits sedimentaris notables; en conjunt s’assembla molt a algunes de les capes terciàries de les costes del Pacífic. Aquesta semblança em va feia pensar que hauria de trobar fustes petrificades, característiques d'aquestes formacions; i aviat vaig tenir la prova de que no m'havia equivocat. En la part central de la cadena, a una altura de 7.000 peus, vaig observar en un vessant despullat, algunes columnes tan blanques com la neu. Eren arbres petrificats; onze es trobaven convertits en sílice i uns altres trenta o quaranta en espat calcari grollerament cristal·litzat. Tots estaven partits gairebé a la mateixa alçada i s'elevaven alguns peus sobre el sòl. Els troncs d'aquests arbres tenien cadascun de tres a cinc peus de circumferència, i es trobaven a poca distància els uns d'uns altres, formant un sol grup. M. Robert Brown ha tingut l'amabilitat d'examinar aquestes fustes i crec que pertanyen a la tribu dels pins; tenen els caràcters de la família de les Araucàries, però amb certs punts especials d'afinitat amb el teix. El gres volcànic on es trobaven submergits aquests arbres i on, en la seva part inferior han degut créixer, s'hi ha acumulat en capes successives al voltant del seu tronc, i encara conserva la pedra la impressió o rastre de l'escorça.

Capítol XV. Pàgines 410-411.

Proposta a l'alumnat Veure text complet

  1. Entra en aquesta adreça i resol el trencaclosques que t’hi trobaràs http://www.jigsawplanet.com/?m=p&id=d91cee0b7b1f2bf9
  2. Cerca una fotografia d’un fòssil i crea un trencaclosques.
  3. Accedeix al Twitter i registra't. Publica l’enllaç del trencaclosques que has creat. A dins del text que publiquis escriu també aquests caràcters #eqdarwin (no oblidis el símbol "#" al davant). D’aquesta manera tothom podrà localitzar i fer el teu trencaclosques si fa una cerca de tweets amb #eqdarwin.


Ver mapa más grande

Per tipologia d'activitat
Comprensió Observació Orientació Argumentació

O per etapa del viatge
1234567891011121314151617181920